Vi startar VildVejp

Jag och Gabi Westlund startar VildVejp, en opinionsplattform för oss som använder e-cigaretter.

Orsaken är att vi upplever att vi i Sverige är efter i opinionsarbetet. Vi låter journalister, anti-tobaksorganisationer, EU-politiker och andra lokala lobbyister och beslutsfattare köra över oss.

Eller snarare, vi säger för oss själva: ”Men det där är ju fel, det funkar ju inte så där!”, men våra kunskaper och vår analys kommer inte fram.

När vi kommenterar någon extra dum artikel, en uppenbart bristfällig undersökning eller en ren lobbyistinlaga, så får vi höra att vi attackerar. Vi får stämpeln tobaksbolagens medlöpare, fast det är precis det vi inte är. I bästa fall får vi höra att vi tillhör e-cigarettindustrin, en industri som faktiskt inte existerar här i Sverige där alla bolag som finns är fåmansbolag med klart begränsad omsättning.

Oavsett vilket viftas vi bort. Oavsett vilket kommer vi sällan fram i ett format som förmedlar mer än den bubblande ilskan och knappt det.

Det börjar bli hög tid för oss att visa att vi finns, att vi inte är några extremister, men att vi är väljare och medborgare!

Det börjar bli dags att få en plattform för att visa var nej-sägarnas analys brister, på ett sätt som är otvetydigt och logiskt.

Detta ställer en del krav på oss:

 • Vi måste vara noga mellan att skilja på fakta och tyckande, båda är viktiga, men framhåller man något som fakta, så skall det också vara det.
 • Vi måste vara transparenta med hur våra egna åsikter påverkar, så att det blir tydligt när de inte gör det.
 • Vi skall hålla god ton, vilket inte innebär att vi aldrig får säga att vi är arga, utan bara att vi väljer bra uttryck för ilskan.

Om vi kan samlas på ett ställe, bygga upp ett arkiv av nyheter, analyser, krönikor och referenser, visa att vi finns – då blir det svårt att inte räkna med oss.

Välkomna hit, hoppas detta utvecklas till något sådant.

Marcus FridholmSkrivet av:

Webbutvecklare bosatt i Göteborg. Slutade med tobaksrök i juni 2015, efter 35 år med cigaretter.

Senaste artiklar

Senaste kommentarer

En kommentar

 1. Gabi Westlund
  2016-01-31

  Tack för en bra inledning, Marcus.
  Det kommer förhoppningsvis att bli en givande och intressant resa.
  Verkligheten är inget annat än vad den är och så skall den också framställas.

  Vi har rätt till ordet och vi blir allt fler.
  Här finns möjligheter och framtidstro.

  Välkomna 🙂

Kommentarerna är stängda.