Om en tank inte får vara större än 2 milliliter, vad kommer det betyda?

Härom dagen fick jag vape-mail med en tank jag var nyfiken på, en Goblin Nano. Det här är inte en vanlig recension av Goblin Nano, det finns det säkert andra som kommer göra. Snarare är det en reflektion över en möjlig framtid.

Men även om det inte är en recension, så måste jag säga några ord om Goblin Nano. För det första är det inte UD själva som gjort den, UD har vad jag vet ingen nano i sitt sortiment. Det lite äldre originalet Goblin Mini är en väldigt populär tank, den är inte allt för alla men trots det en tank som många älskar för sin enkelhet. Den har sina fel, som den usla lösningen för drip-tip (munstycke), som gör att man lite för ofta hittar munstycket i botten av fickan istället för på tanken. Den fylls också på med nålmunstycke genom en skruv i botten, vilket inte är det smidigaste sätt man kan fylla en tank.

En Goblin Nano tankNano-tanken delar många av Mini-tankens egenskaper. Den fylls på på samma sätt, kammaren för spolarna är mer eller mindre identisk, den har samma enkelhet och elegans. Skillnaderna är att den är mindre, istället för 3,5 milliliter som var rätt litet är den bara på två milliliter. Den har också fått standardmått på drip-tip, så att du kan använda vilken du vill.

En sak folk gillade med Goblin Mini var hur bra allt smakade i den. Den lilla kammaren och den korta skorstenen gjorde att inget stod mellan dig och smaken. Nano bör inte göra någon besviken. Samma uppsättning men med ännu kortare skorsten. Det finns inget att klaga på när det gäller smak. Jag har kört den temperaturkontrollerat några dagar och inser att det är en favorit.

Så när som på en liten detalj.

Den är på två milliliter.

Maxstorlek på en tank, en av de mest korkade paragraferna i TPD artikel 20

I artikel 20 står det att tank-storleken skall vara max 2ml. Det är en paragraf skriven för en gammal CE4 som var på 1,6ml i konkurrens med en och annan storebror som kunde vara på 2,5-3ml. Det går att läsa det som att det bara gäller förfyllda tankar, men det går att tolka det som att det gäller tankstorlek överlag.

Skrivningen ser ut så här (Artikel 20, 3a):

Member States shall ensure that: nicotine-containing liquid is only placed on the market in dedicated refill containers not exceeding a volume of 10 ml, in disposable electronic cigarettes or in single use cartridges and that the cartridges or tanks do not exceed a volume of 2 ml;

Någonstans visar det hur oerhört korkat det är att reglera utifrån en teknologisk nivå när den är i snabb utveckling. Det är som att sätta regler om klockhastigheten utifrån en gammal 486-dator från början av nittiotalet, regler som inom bara något eller ett par år är dömda att vara irrelevanta. Har vi tur, konstaterar våra lagstiftare att tank-storleken gäller den teknologi de syftade på. Att det gäller cigalikes och andra slutna system. Har vi otur och okunskapen får härja, så är detta vårt öde.

För hur är det att använda en tank på två milliliter, när den körs med lågnikotinjuice, dubbla spolar och en i övrigt modern uppsättning?

Frustrerande, är det enkla svaret.

Tar jag den till jobbet, så måste jag vara säker på att tanken är helt full innan jag åker, annars är den tom innan jag kommer hem. Det blir påfyllning ett par gånger per dag.

Det är så illa att om jag tar en riktig lång-puff på fem sekunder, så kan jag nästan se hur nivån sjunker. Det gäller även om jag håller mig nere vid 30 watt och 215°C på temp-kontrollen.

Det är inget fel på en liten tank, den smakar underbart. Felet är om regleringarna hårdras i lag och tankar större än så inte längre får säljas. I det läget kommer vi få sitta och söla på jobbet, kaféet och i parken med våra minimala påfyllningsflaskor och mikroskopiska tankar. Om tanken var att göra något säkrare, så borde trenden gå åt få påfyllningar, inte många.

Det bestående intrycket är bitterljuvt. Jag älskar den lilla nano-tanken, men kan inte släppa att det kanske är det här duttandet som snart blir regel i Europa. Vems brain-storm var detta, varför skapar man regler utan att förstå det man reglerar?

Det blir en alltmer brinnande fråga.

Marcus FridholmSkrivet av:

Webbutvecklare bosatt i Göteborg. Slutade med tobaksrök i juni 2015, efter 35 år med cigaretter.

Senaste artiklar

Senaste kommentarer

En kommentar

  1. Victor
    2016-02-28

    Man kunde ju önska att Sverige bara gick ur EU en gång för alla. Så mycket idiotdirektiv de kommer med från alla håll och kanter.

Kommentarerna är stängda.