En toxikologisk analys är ointressant om man vägrar jämföra med tobak

Nyligen kunde vi läsa i pressen att e-cigaretter minsann innehåller ett antal gifter som är allvarliga att få i sig. Det handlade om ämnena Diacetyl och de relaterade 2,3-pentanedion och Acetoin.

Grunden till medias rapporter var en studie gjord vid Harvard och publicerad av Environmental Health Perspectives. De gjorde ett slumpmässigt urval av 51 vätskor, med en blandning av cigalikes från tobaksbolagen och vätskor från mer fristående leverantörer.

De skapade en hermetisk kammare ansluten till en pump som drog åtta sekunders ”bloss” genom e-cigaretten, med pauser på 15-30 sekunder. Innehållet i ångan samlades upp och analyserades.

Ytligt sett var resultaten av testerna oroväckande 47 av vätskorna innehöll åtminstone en av kemikalierna och 39 av dem innehöll Diacetyl.

Så vad är problemet med Diacetyl?

Diacetyl förknippas med åkomman ”popcorn-lunga”, eller bronchitis obliterans. Det är en obehaglig sjukdom vars effekt är inflammation i de fina bronkerna, det vill säga de tunnaste luftrören i lungorna. Inflammationen i sin tur leder till förträngningar och ärrbildning. Man förlorar lungfunktion och i förlängningen kan det vara dödligt. Det går inte heller att bota, utan den enda metoden man kan använda är transplantation. Det i sin tur är inte en silverkula, eftersom det inte är ovanligt att problemet kommer tillbaka även efter transplantation.

Låter väldigt obehagligt det hela. Inte konstigt att media slog upp det stort och skrek ut att e-cigaretter minsann är lika farliga som tobak…

Men.
Det är nonsens.

Man har underlåtit att göra den självklara jämförelsen med tobak

Jämförelse mellan tobak och e-cigaretter ifråga om dagsdos av diacetylMedelvärdet för Diacetyl i de testade vätskorna räknat över ett dagligt intag var 9 mikrogram. Den enda vätska som bröt trenden hade en siffra som var långt större, runt 239 mikrogram. Att röka ett paket tobakscigaretter per dag innebär ett medel för Diacetyl på runt 6700 mikrogram och maxsiffran är även där långt högre, runt 20340 mikrogram.

Det är en proportion för medelvärdena på 1 till 740 i runda tal, eller för att visa det mer drastiskt, så kan du vejpa dessa vätskor en hel dag och ändå få i dig mindre än en trettiosjundedel (1/37) av vad du i snitt skulle få i dig av en enda cigarett. Till och med med den värsta vätskan, skulle du på en dag inte få i dig mer än runt 70% av vad en enda cigarett innehåller. Och då tar vi inte med de andra fyratusen gifter som cigaretter innehåller och e-cigaretter saknar.

Det är beklämmande

Så i realiteten hade en relevant tidningsrubrik varit: ”E-cigarettanvändare får bara i sig en 750-del av testade gifter jämfört med en rökare!”

Det är lite obehagligt att rubrikerna blir så fel och ännu obehagligare är det att inte någon i kedjan från studie till tidningsrubrik ställde frågan: är den här siffran relevant? Allra mest obehagligt är att det med all sannolikhet fanns människor i processen som visste såväl hur det förhöll sig med förhållanden mellan e-cigaretter och tobak, som hur det skulle slås upp i media – och som ändå inte sa något.

Vad det säger om integritet och agenda är inte roligt att spekulera i. Jag hoppas att jag har fel och att det bara är dumhet.

En självklarhet att vi skall arbeta för att få bort gifter

Oavsett hur löjeväckande mängderna blir när man gör en relevant jämförelse, så innebär inte det att vi skall nöja oss med det. Det är självklart att alla företag som tillverkar och säljer e-vätska skall göra allt för att bli av med kända gifter.

Det är dessutom viktigt oavsett om man känner oro inför dem eller inte, för en lojhet inför det hela ger vatten på kvarn åt de som vill att våra e-vätskor skall klassas som läkemedel. Bara genom proaktivitet från vår sida och genom att den är synlig, så kan vi få de oroliga att förstå att ingen vill få ordning på torpet mer än vi som använder och tillverkar dessa vätskor.

Jag kan inte räkna antalet entusiaster jag känner som själva blandar vätskor, de är många vid det här laget. Några har gjort det till ett yrke och i Sverige tillverkas några av mina absoluta favoriter.

Gemensamt för dem är att de själva är användare, så de har all motivation att göra sina vätskor säkra. Gemensamt är också att de inte skulle överleva en läkemedelsklassning, så vi måste göra allt för att undvika detta.

Tillsammans måste vi också vara på vår vakt och inte ta nya rapporter som sanning, men inte heller nonchalera verkliga fakta. Bara genom att analysera och bedöma, så kan vi sålla agnarna från vetet.

Det är allas vårt arbete.

Marcus FridholmSkrivet av:

Webbutvecklare bosatt i Göteborg. Slutade med tobaksrök i juni 2015, efter 35 år med cigaretter.

Senaste artiklar

Senaste kommentarer

4 kommentarer

 1. Gabi Westlund
  2016-02-07

  Det är viktigt att nå ut med just den här typen av information. Det sitter beslutsfattare och ska bestämma på helt felaktiga grunder och med det körs vi vejpare och butiker helt sonika över, utan reflektion.
  Varför vill de inte se verkligheten? Jo, för att den inte gagnar deras syften. Eller har jag fel? Rätta mig gärna, ni som vill att e-cig ska vara läkemedel.

 2. Rebecka
  2016-02-07

  Jag undrar bara vad vi som vejpare kan göra för att då våra röster hörda för att ha något att säga till om i detta ”demokratiska” samhälle?

  • Marcus Fridholm
   2016-02-09

   Ursäkta att du fick vänta på att kommentaren publicerades. Missade att den kommit in. Nu när du har en som godkänts, så kommer du inte behöva vänta nästa gång.

   MVH
   Admin

 3. Janne karlsson
  2016-03-12

  Jag förstår inte varför bilindustrin bestraffas dra in en slang från avgassystemet i en timme i bilen och jämför med att vaipa en timme i bilen så har vi en bra jämförelse vad som verkligen är farligt det skulle vara en rolig diskution med politikerna ?

Kommentarerna är stängda.