Släpp dumheterna om att e-cigg inte hjälper

Nya brittiska data kan påstås såga teorin om att e-cigg är ineffektiva som hjälpmedel vid rökstopp utmed fotknölarna.

Med jämna mellanrum presenteras statistik från ”Smoking Toolkit Study”, en brittisk löpande nationell studie som periodiskt publicerar data över rökning och rökstopp. När de den nionde februari kom med sina senaste siffror, så fanns det ett par väldigt intressanta kurvor med i statistiken.

Den första väldigt intressanta kurvan är över hur många som lyckade sluta röka av de som försökte. 2007 till 2011 låg siffran i snitt på, eller strax under 14%. Från 2011 börjar det hända saker med siffrorna. 2012 tog den ett skutt uppåt och uppnådde i början av 2016 23%

success-stopsmoking

Den andra kurvan som är intressant är kurvan vilka hjälpmedel som använts. Där matchar perioderna i första diagrammet väl e-cigaretternas tillväxt.

help-stop

Notera också hur de andra hjälpmedlen dalar kraftigt, samtidigt som e-cigaretterna ökar. De som slutar utan hjälp dalar minst, kurvan lutar lite över tid, men i stort sett är den konstant om man drar ett medel igenom den. Däremot NRT-läkemedel går från ett snitt på dryga 30% till knappt 15%. Det är läkemedelsbolagens vinster som dalar där, det motsvarar miljonbelopp i pund i minskad försäljning.

Som Dr Michael Siegel på sin sajt ”The Rest of the Story” konstaterar, så är det inte en slump – trenderna är otvetydiga:

”One thing is now very clear. There is no basis for anti-vaping advocates to continue to claim that there is no evidence that e-cigarettes can be effective for smoking cessation. There is now strong evidence.

Även PGVG skriver om trendbrottet. För oss e-cigarettanvändare, så är det här siffror som visar vad vi redan vet: E-cigg funkar om man vill sluta röka.

Marcus FridholmSkrivet av:

Webbutvecklare bosatt i Göteborg. Slutade med tobaksrök i juni 2015, efter 35 år med cigaretter.

Senaste artiklar

Senaste kommentarer