Vaksamheten mot e-cigaretter är inte alls förståelig

Denna artikel är en replik på:
Vaksamheten mot e-cigaretter är förståelig – DN, nyheter, 2016-01-26.
För att förstå artikeln helt och fullt, kan det vara bra att läsa artikeln den replikerar på – länken öppnas i ny flik.
Tanken var att den skulle skickas till DN som replik. Men eftersom den första artikeln publicerades som ”nyhet”, så går den inte att replikera på. Därför publicerar vi den här istället.

Det är bra med källkritik!

Amina Manzoor refererar i sin artikel om vaksamheten mot e-cigaretter till flera undersökningar. Vi upplever att källkritiken brister, så låt oss hjälpa till en aning.
 
Artikeln i Lancet bestod av en sammanställning av andra undersökningar. Ann McNeill, professor vid Kings College i London kommenterade så här:
 
– Denna sammanställning är inte vetenskaplig. Information som inkluderats om två studier där jag var medförfattare är antingen felaktig eller missledande.
 
Professor Peter Hajek, Queen Mary University i London, hade också en del att säga:
 
– Studien presenteras som att vejpning inte hjälper folk att sluta, men bara personer som fortfarande rökte tillfrågades om de prövat e-cigaretter. De som använt e-cigaretter och lyckats sluta kom med andra ord inte med.
 
Amina pekade inte ut vilken studie om gifter i e-cigaretter hon menar, den senaste är av Joseph Allen et.al. i Environmental Health Perspectives. Dr Konstantinos Farsalinos, som driver sajten ecigarette-research.org kommenterar:
 
– I flera fall var halten minimal, INTE nivåer som kan förväntas skapa någon oro för hälsan. Dessutom MISSADE författarna att nämna att samma ämnen finns i tobaksrök. Det skapar intrycket att e-cigaretter skulle utsätta användarna för en ny fara, medan det i realiteten är så att exponeringen är mycket lägre jämfört med tobaksrökning.
 
Studien säger tyvärr inget om hur mycket vätska varje e-cigarett innehöll. I ett extremfall med en milliliter vätska per mätning och en envis användare, så blir medel-dosen per dygn av till exempel Diacetyl fortfarande mindre än en hundradel av en tobaksrökares.
 
Rapporten från BMJ, i sin tur handlade om e-cigaretter och ungdomar. Här går frågan till unga, redan riskbenägna e-cigarettanvändare om de rökt tobak. Däremot kan man inte se om de bara prövat eller skapat en vana. Att man då kommer fram till ett samband är givet, men kanske inte riktigt det samband man tror. En åldersgräns är naturligtvis önskvärd och det finns oss veterligen inget motstånd mot detta.
 
I ljuset av detta framstår det som rätt underligt att försöka göra läkemedel av njutningsprodukter.
 
Ett erkänt svensk e-vätskeföretag sysselsätter två personer. Läkemedelsklassificering skulle kosta dem runt en bruttoårslön per smak. Det är pengar för labb och ansökan, men utan garanti att det godkänns – totalt runt tio årslöner för hela sortimentet.
 
Antalet tillverkare internationellt utanför tobaksbolagen som är stora nog att ha råd är kanske någon enstaka procent. Tobaksbolagen har dock redan en produkt som säljer massor, så de lär knappast vara intresserade.
 
Inte heller läkemedelsbolagen är intresserade. Med sina rökavvänjningsprodukter återtar de miljarderna de idag förlorar på e-cigaretter och lär inte bli speciellt ledsna över att konkurrensen försvinner.
 
Redan Cicero lär ha talat om Cui Bono – till vems gagn? När man tittar på de regleringar som är på gång, så är det svårt att bortse från den frågan.
 
Marcus Fridholm
Programmerare, Göteborg
Slutade med tobaksrök i juni 2015, efter 35 år med cigaretter.
Gabriele Vestlund
Fritidspedagog, Vinslöv
Rökfri vejpare sedan april 2015, efter 34 års tobaksrökning. 
Niklas Sandin
Grundare av eSmokes.se, Malmö
Rökfri vejpare sedan november 2012, efter 12 år med cigaretter.
Fredrik Vestlund
Yrkesförare, Vinslöv
Rökfri vejpare sedan februari 2015 efter 28 år som slav under tobakens vinande piska.
Anders Wiberg
Juicetillverkare & Grundare av ICanSmoke.se, Malmö
Rökfri vejpare sedan augusti 2013, efter 35 år i giftträsket.
Joakim Norrblom
Betongingenjör, från Mölndal
Slutade med cigaretter 26okt 2014, efter 21års rökning.
Marcus FridholmSkrivet av:

Webbutvecklare bosatt i Göteborg. Slutade med tobaksrök i juni 2015, efter 35 år med cigaretter.

Fritidspedagog samt webbpublicist Hässleholms kommun.

Betongingenjör från Mölndal. Rökfri vejpare sedan 26okt 2014 efter 21års hatkärlek till stinkpinnarna.

Senaste artiklar

Senaste kommentarer