Megafoner och samtal

Att försöka prata med någon som inte är intresserad av tvåvägskommunikation kan vara oerhört frustrerande. Om det trots allt reagerar, men inte genom att svara, utan genom att utse dig till en fiende som attackerar, då är det inte bara frustrerande. I det läget börjar man istället undra vad det är de är rädda för?

Nyligen skapades en sluten grupp på Facebook, ”E-cigaretter, en rationell diskussion”. Att den var sluten, var för att kunna hålla kontroll över att samtalstonen i gruppen hölls i schack. Att den behövdes hållas i schack, var för att såväl motståndare som användare av e-cigaretter blivit inbjudna. Tanken var att hitta ett litet forum där vi förutsättningslöst kunde dels se vad vi hade gemensamt. Men också att kunna se om några myter kunde läggas till vila och om vi kunde se hur forskningen kring det hela faktiskt ser ut och vad det innebär.

Det bjöds in journalister som skrivit varnande om e-cigaretter, liksom Helen Stjerna från A Non Smoking Generation som sa sig vara nyfiken. Även personer från Tobaksfakta och andra organisationer från Klaravägen 10 i Stockholm bjöds in. Antalet skeptiker som faktiskt dök upp var tyvärr lätta att räkna, för det var noll och ingen. Gruppen som tänkts fungera som en mötesplats för båda sidor, en där vi inte skulle skrika på varandra, var plötsligt en mötesplats för redan övertygade.

Att gruppen skapades precis just då, var för att ANSG och ”Smart ungdom” publicerat en debattartikel i Dagens Nyheter, en som inte innehöll några fakta som hade med verkligheten att göra. Dels även att Helen Stjerna själv via PM kontaktat Gabi här på Vildvejp för att fråga varför Gabi inte ville skydda barn och unga från nikotinberoende, något hon aldrig sagt utan tvärtom vill.

Så istället för att få ett troll-svar, vilket hon nog förtjänat, så fick hon en inbjudan till en grupp där hon lätt kunde tagit reda på vad vi verkligen tycker och varför. Hon var på semester i Thailand, men lovade att kolla så fort hon kom hem.

Nå, det som istället hände var att hon tweetade att ANSGs sida på FB var under attack från ”e-cigarettindustrin”:

Under attack! Vår FB-sida attackeras just nu av e-cigarettindustrin. Helt uppenbart vill dom göra barn och unga nikotinberoende …

Påståendet kom lite som en blixt från klar himmel för oss som satt och väntade på ett konstruktivt samtal. Uppenbarligen hade hon fått kalla fötter. Jag tittade in på sidan och kände igen en massa e-cigarettanvändare jag sett förut. Det var inte någon ”industri” som angrep ANSG, det var ett antal irriterade vejpare som undrade varför ANSG for med osanning? Bland något femtiotal kommentarer kände jag igen någon enstaka juiceblandare med egen firma, men någon industri var det verkligen inte fråga om.

Nej det som hände var att någon satte sig på tvären. De skrev en artikel på lösryckta, dåligt underbyggda fakta och när det började brännas så reagerade de i panik. ”Va! någon säger emot, det måste vara en ond e-cigarettindustri!”

Det är tragiskt att det skall vara så svårt att prata med varandra.
Det är tragiskt att denna diskussion är så full av megafoner.

Marcus FridholmSkrivet av:

Webbutvecklare bosatt i Göteborg. Slutade med tobaksrök i juni 2015, efter 35 år med cigaretter.

Senaste artiklar

Senaste kommentarer