Internettroll – vem gynnar de?

Internettroll eller nättroll, oftast bara kallade troll, är personer som skriver på internetfora och liknande i syfte att provocera fram känslomässiga svar, gräl eller utdragna ofruktbara diskussioner som inte leder någon vart.
Termen kommer från sportfiskevärlden och från början användes uttrycket ”trolling”. Trolling innebär att man efter en båt släpar ett antal betade drag i syfte att locka till hugg. På samma sätt postar Internettrollet ett eller flera provocerande inlägg i syfte att locka fram reaktioner.

250px-Internet_Troll_velu_ill_artlibre_jnl

Alla forum har någon gång fått besök av Internettroll. De ställer till oreda och är ofta ansvariga för att skapa en trist stämning på forumet. De sprider osäkerhet och misstänksamhet.
Värst av allt är nog att de de får oss att fullständigt tappa focus på vad som är viktigt. All kraft läggs på att försöka överbevisa och tillrättavisa trollet. Med envishet och uthållighet fortsätter trollet att posta inlägg efter inlägg. Fler och fler medlemmar drabbas av trollets framfart.

Finns det någon bätte förkämpe än trollet för de som vill få vårt vejpande förbjudet eller i alla fall starkt begänsat? Jag tror inte det.
Medan vi kämpar på med att bekämpa trollet flyttar våra motståndare fram sina positioner. Detta riskerar vi missa då vår uppmärksamhet är vänd åt ett annat håll.
Internettrollen besitter ibland goda kunskaper om vejping och olika produkter. Deras första inlägg är ganska oskyldiga och de bygger upp en kompisbas. Detta försäkrar dem om försvarare när attackerna startar. ”Han som är så duktig och trevlig kan inte vara ett troll!”
Skaffar trollet sig kunskaper om nätverk etc kan han också maskera sin verksamhet så han dels blir svår att spåra och dels att någon annan kan få skulden för trollets framfart. Detta innebär att vi börjar beskylla varandra för att vara det troll som förstör vårt forum.
Och hela tiden flyttar våra motståndare fram sina positioner.

Det finns ett gamalt råd kring hur troll skall bemötas, med total tystnad. Om inte trollet får näring tröttnar hen.
Vi måste följa detta råd innan TPD är över oss i en tolkning som bara gynnar de som vill få bort vårt vejpande. Det ser nästan ut som trollet finns med på lönelistan hos våra motståndare.

Swedish VaperSkrivet av:

40 år som rökare. Sedan September 2013 istället vejpare. Om jag kan så kan du också!

Senaste artiklar

Senaste kommentarer