Du behöver rätt prylar för att inte längta tillbaka till tobak

I morse noterade Jan i VildVejps facebookgrupp att det gjorts ett försök med e-cigg i Växjö 2014 och att de inte kunde se någon skillnad mot konventionell behandling.

Jag blev nyfiken. De undersökningar jag läst. De som tycks ha rimligast metodik och analys, visar snarare att e-cigg är mer effektiva än nikotinmedicinerna som finns på apoteket och i livsmedelsaffärerna. Så varför fick inte Landstinget Kronoberg samma typ av resultat?

Från Psykologer mot tobak (stycket innan sammanfattningen):

Rökavvänjningsstudie i Sverige
På Centrallasarettet i Växjö pågår en rökavvänjningsstudie med EC. 30 patienter slumpas så att 15 patienter får traditionell tobaksavvänjning och 15 får använda e-cigarett i kombination med samtalsstöd. Preliminära resultat visar ingen effekt av e-cigarett jämfört med konventionell behandling. Upplysningar: Helen Köhler, helene.kohler@ltkronoberg.se

Efter lite Google Fu, så misstänker jag att jag har svaret. Det är inte säkert att det är sant bara för att det står på nätet, men det tycks som om e-ciggen som använts levererats av Onecig. Jag vill inte prata illa om Onecig AB specifikt, de saluför ett antal produkter och har säkert massor av nöjda kunder. Det jag vill påpeka är att deras produkter tillhör generation ett och två, vilket för oss på VildVejp är ungefär som att säga att den bästa bilen någonsin uppfanns på artonhundratalet. Humoristiskt nog så är motivet till alla pedagogiska illustrationer till korkade artiklar om e-cigaretter i pressen generation ett, eller möjligen två.

Så varför spelar det någon roll då?

För att vara sanningsenlig, så har flera av oss här på VildVejp börjat med generation ett eller två. För många slutade den erfarenheten i frågan: ”finns det inget bättre?” – eftersom de iofs hjälpte mot en och annan okynnescigarett, men var allmänt frustrerande.

Svaret är att jo, visst finns det bättre.

De av oss som började där och sen fick en modern e-cigg i handen kan vittna om att skillnaden är så stor att man blir gråtfärdig. De flesta av oss rökte inte en enda cigg till när vi väl fick något som fungerade i händerna.

Här har vi poängen! För om man gör en effektivitetsundersökning, så är det bra om man använder aktuell och effektiv utrustning.

Skillnaden mellan generationerna är stor.

 

e-cigarette
Generation 1

Generation 1, cigalikes: Dessa ser ut nästan precis som en vanlig cigarett gjort i hårdplast. Spolen är liten nog för att få plats i filtret, vilket betyder att den är mikroskopisk. Det betyder i sin tur att mängden ånga som produceras är minimal, att luftflödet påminner om en astmatisk näbbmus och att man måste använda starka vätskor för att få någon effekt alls. Den lämnar oftast användaren lätt frustrerad och sugen på tobak.

eGo
Generation 2

Generation 2, e-pennorna: Dessa ser ut som en lite finare bläckpenna med genomskinlig tank. De är smidiga att ha med sig och går att fylla på och ladda. Tanken varierar mellan 1,6ml och 2,4ml. De klarar inte tjocka vätskor, eftersom förångaren sitter nästan uppe i munstycket och får vätska genom löst hängande vekar av silica. Spolen är även här minimal, även om den faktiskt är större än i generation 1. Den ger mer ånga än generation 1 och är mer flexibel, men även denna kräver stark vätska för att få någon effekt. De bästa e-pennorna hade möjlighet att variera effekten, vilket gav lite mer tillfredställelse.

maxresdefault
Generation 3, mech mod

Generation 3: Generationen har så stor spridning att den är svårare att definiera. Många delar upp den i generation 3 och 4. Upprinnelsen var idén att sätta en battericell från en dator i en metalltub och skruva fast förångaren i ena änden och en kontakt i andra. Kontakten slöt kretsen och batteriets fulla kraft kunde utnyttjas. Det ledde i sin tur till andra förångare som kunde använda spolar som klarade sån kraft. Men nybörjare är inte en bra kombination med ett batteri som innehåller upp till 30 kilojoule potentiell energi, så snart togs idén från de variabla pennorna in i generation 3 och den reglerade modden föddes. Den hade skyddskretsar, variabel kraft och var långt mycket säkrare att använda.

alien
Kraftfull spole med veke i organisk bomull i en byggbar tank

Idag är utbudet enormt. Alltifrån kombinationen av stor kraft med stora spolar och svaga vätskor – för att blåsa stora moln av ånga. Ner till mindre batteripaket med låga effekter som används i kombination med förångare som är byggda för mycket smak och lite ånga.

boxmod
Tank av samma typ som förra bilden och ett batteripaket med kapacitet att kontrollera temperatur.

Och för att återkomma till problemet med undersökningen

Om man ger alla en t-shirt i storlek XXS och sen påstår att t-shirts inte alls är så enkla och allmängiltiga plagg som det påstås, då drar man sig själv vid näsan. Vissa behöver XXS, vissa behöver Medium, vissa behöver XXL och ger man dem fel storlek så kommer t-shirten inte användas.

Det man borde gjort, var att kalla in en sakkunnig, någon som verkligen kan produkten och kan prova ut rätt variant till rätt person. Det handlar om att hitta något som är rätt i kraft och mängd ånga, rätt smak, rätt styrka och rätt i storlek och smidighet. Gör man det, så kommer vissa behålla sin ONECIG, för att de föredrar lite ånga och något som ser ut som en cigarett. Andra kommer välja helt annan utrustning som ger mer ånga och smak och passar dem bättre.

Innan man gjort det kan man överhuvudtaget inte uttala sig om effektiviteten i förhållande till andra metoder att sluta röka, för man har inte en aning om vad man pratar om.

Det sätter också lite perspektiv på Tobaksdirektivets fjantiga regler om utrustning som inte ens fanns när det kom till. TPD-artikel 20 försöker tvinga oss tillbaka till generation ett och möjligen två. Det vill säga tillbaka till frustrationen och i förlängningen tillbaka till tobaken.

PS. Vapoteket låter hälsa att de planerar sponsra vårdbolag som vill hjälpa sin personal att sluta röka. Om ni är ett vårdbolag och är intresserade av sponsring med e-cigg, så hör av er till Ubbe på Vapoteket. DS

Marcus FridholmSkrivet av:

Webbutvecklare bosatt i Göteborg. Slutade med tobaksrök i juni 2015, efter 35 år med cigaretter.

Senaste artiklar

Senaste kommentarer