VSW – Vape Sweden missade remisslistan för nya tobakslagar i Sverige med en hårsmån

Man kan tycka att det här borde hänt för länge sedan. Till slut bildades en intresseorganisation för svenska återförsäljare, importörer och tillverkare av vejputrustning och juicer.

Det borde nog hänt för ett år sedan, men bättre nu än aldrig.

VSW består än så länge av tre medlemmar: Light Your Fire HBBlack Box Sweden AB och Cigoteket AB. Alla tre är väl ansedda importörer och återförsäljare, fler lär komma till – särskilt efter att nya regler och lagar börjar märkas på den svenska marknaden.

Det tragiska i situationen är att man var lite för långsam, för listan över remissinstanser för den nya tobakslagen och promemorian över e-cigaretter var redan klar. Som en tröst, så var Socialstyrelsen trots det väldigt intresserade av att VSW startat och man är välkommen in med ett remissvar. Problemet är med andra ord inte att man inte får skicka, utan att det man skickar formellt sett inte behöver läsas.

Det finns en viss tragikomik i att listan över remissinstanser innehåller sådana som Föreningen mot piratkopiering, Svenska Föreningen för immaterialrätt, Svenska institutet för europapolitiska studier och Statoil Fuel & Retail AB, men inte en enda vejpningsrelaterad förening, organisation eller företag. Det är dock inte regeringens fel, utan vi har oss själva att skylla.

Jag är till och med lite sur på mig själv i det här fallet, för när vi bestämde oss för att starta VildVejp, så borde vi direkt ha registrerat en idéell förening. Då hade jag kunnat skicka in intresse för att vara med på den listan. Det slog mig aldrig, fast jag gormade på alla andra att vi måste organisera oss…

VSW har startat, se nu till att det flyger!

Vape Sweden kommer att flyga eller falla beroende på hur många som ansluter sig. Medlemskap är inte menat för användare, utan för de som bedriver vaperelaterad näringsverksamhet och är beredda att ta en kostnad på 15K årsvis. Det kan tyckas vara en rejäl bibba pengar, men jag tror det är nödvändigt av två skäl:

  1. Det kostar pengar att driva en intresseorganisation. Det skall bekosta hemsida, administration, samt naturligtvis tiden, kompetensen och energin det tar att bevaka medlemmarnas intressen.
  2. Det innebär att den som just skickar efter sin F-skattesedel nog får etablera sig först innan det är dags att ansluta sig.

Det sista kan tyckas tjurigt, men alla som handlat av små enmansföretag vet att de som är etablerade är det för att de klarar biffen, medan de som just startar kan vara både bra och dåliga. Det sista en organisation som VSW vill ha, är medlemmar som tar folks pengar men inte levererar; som ”glömmer” moms och skatter, eller på annat sätt beter sig oseriöst. Det är en ny bransch som har många att övertyga, då krävs det att alla är seriösa.

Ni som är etablerade och seriösa, ta en rejäl funderare på om ni verkligen har råd att stå utanför?

Jag är själv inte medlem och har inga egna intressen i VSW, annat än att jag skrivit lite text till dem och vejpar för fulla muggar. Trots det vill jag knuffa ordentligt, för det är helt nödvändigt att Sveriges näringsidkare inom vejpning organiserar sig. Eller för att citera Benjamin Franklin:

We must, indeed, all hang together or, most assuredly, we shall all hang separately.

Vejpningen har många fiender och få av dem spelar rent.

Marcus FridholmSkrivet av:

Webbutvecklare bosatt i Göteborg. Slutade med tobaksrök i juni 2015, efter 35 år med cigaretter.

Senaste artiklar

Senaste kommentarer