Vi vejpare möts av fientligheten mot det okända  

En bekant och medlem i VildVejp fick polisen skickad på sig. En kvinna hade ringt och sagt att det satt en skäggig man i parken och knarkade.

Att knarket var ejuice med smak av jordgubbsmunkar gör det hela till stor humor, även om han just då ganska lätt kunde hålla sig för skratt. ”Knarket” var nikotin 6mg/ml och ”bongen” var en RX200-mod med en dripper på.

En annan av våra medlemmar råkade ut för högvakten, som frågade honom varför han rökte olagligheter framför slottet…

Själv har jag aldrig råkat så illa ut. Däremot har jag råkat ut för att begåvningsreserven påpekat för mig att jag ser ut som en idiot när jag vejpar. Jag har hört barn som säger till sina föräldrar: ”mamma han röker, det får man väl inte?”, varpå föräldern säger ”hysch, inte prata om det nu”, som om jag skulle bli rasande arg för att ett barn ställer oskyldiga frågor.

Jag har mött positiva reaktioner också, där folk frågat intresserat. Men de passivt aggressiva negativa reaktionerna överväger.

Okunskapen är stor.

Vejpning ser ut som rökning, det är lyckan och förbannelsen för oss vejpare

De reaktioner där folk frågar är bäst, för då kan man förklara att det är mest vattenånga de ser. Att det är ett säkrare sätt att få sitt nikotin, men också en njutning i sig. Att det inte är farligt för andra än en själv och knappt ens det.

Men det är inte konstigt i sig att folk reagerar, för det ser verkligen ut som rökning. Innan jag själv prövade, så hade jag vid ett par tillfällen sett och reagerat på vejpare. Dels de enorma molnen, dels att det såg ut som rök, men i mitt fall mycket nyfikenhet. Inte konstigt, eftersom jag undrade om det kunde funka som ett alternativ till de sista cigaretterna som envist hängde sig kvar i mitt liv.

Så för mig var det positivt att det såg ut som rök. När jag sedan prövade och upplevde att känslan och ritualen var liknande, så var det ännu mer positivt. Jag övertygades inte över dagen som många andra, men det kom för att stanna.

Vi behöver medias stöd, inte deras sabotage

Vi kommer fortsätta mötas av skepsis och fientlighet så länge media lyssnar på anti-tobakslobbyn. Ni vet de som vill begränsa vejpningen för att det ser ut som rökning. Så länge större delen av alla artiklar som publiceras i dags- och kvällspressen handlar om exploderande batterier, inkörsportar, larmrapporter och knark i e-cigg, så lär vi få dras med sura miner.

Tänk vad man skulle kunna önska att media istället tog fasta på den fullständigt revolutionerande möjlighet vejpning innebär. Att rapporteringen handlade om hur larviga regleringarna är i sak, när det är fullständigt uppenbart att det är en bråkdel så farligt som rökning så länge man inte får för sig att elda ejuicen…

Men det är väl att hoppas på för mycket.

Marcus FridholmSkrivet av:

Webbutvecklare bosatt i Göteborg. Slutade med tobaksrök i juni 2015, efter 35 år med cigaretter.

Senaste artiklar

Senaste kommentarer

2 kommentarer

 1. 2016-04-30

  Just okunskapen är en av våra värsta fiender. Det händer allt som oftast att personer jag möter påpekar för mig ”du vet väl att det där är jättefarligt, nikotinet blir giftigt i en såndär apparat”.
  Av någon outgrundlig anledning når desinformationen fram men inte välunderbyggd fakta.
  Trots detta försöker jag med en dåres envishet att slå hål på deras argument och visa på hur det egentligen stå till.
  Vejping har fått mig att bryta ett 40årigt tobaksmissbruk med bättre hälsa som allvarlig biverkan. Jag ämnar fortsätta vejpa och fortsätta försöka föra ut fakta.

 2. Marcus Fridholm
  2016-05-03

  Jag upplever också frustrationen av hur desinformation och FUD tycks bryta igenom hur lätt som helst, medan våra positiva röster ekar i natten.

Kommentarerna är stängda.