Varje meddelande att motståndet skall uppges är falskt!

Runt om i världen, så dras snaran åt runt vejpning och vejpare. Höga skatter, regleringar, ibland regelrätta förbud – många är de snubbeltrådar som spänns upp och motståndet är inte alltid så organiserat.

Om någon som hör politiker, media och lobbyister tala om vejpning får för sig att det är något slags dödsknark och farligare än rökning, så får man nog ursäkta dem. Trycket mot vejpning och vejpare har varit stenhårt i flera år och det är många som har en agenda att utrota det. Dels de som förlorar pengar på läkemedel som inte säljs eller tobak som ratas och dels de som vill förbjuda tobak och nikotin och ser vejpning som ett rent sabotage mot deras arbete.

Alla dessa intressen har politikernas öron.

Politiker som inte sällan räknar hem de pengar de får in på tobaksskatter eller andra avgifter. Samhällsekonomiskt kan det vara en förlust med tobak, men det är olika penningpåsar, så för staten kan det fortfarande vara en mångmiljardvinst.

I ett tjugotal länder har det inneburit totalt eller partiellt förbud, i ungefär lika många länder planeras drakoniska regleringar som gör vejpning lika hårt eller hårdare reglerad än tobak. Hos oss i EU, så innebär det dels vansinniga irrationella detaljregleringar på sådant som tankstorlek och flaskstorlek, samtidigt som man lägger en våt filt över marknaden med en karens och registreringsplikt för nya varor. Priserna kommer gå upp drastiskt, för vissa varor säkert till det dubbla.

Inom kort kommer dessutom skatt motsvarande tobaksskatten att börja tas ut, så att det blir lika dyrt att vejpa som att röka, vilket naturligtvis är topp tunnor rosenrasande galet.

Vivé La Resistance

Men vi behöver inte låta oss hunsas med.

När lagstiftare beter sig som får, så får de som drabbas bli kreativa. Vårt motstånd måste bli mer än resistansen i våra spolar.

Vi får isolera ut de produkter som regleras och hitta alternativ som kommer förbi lagarna.

Vätskor

En enkel sak som kan göras är att tidigt registrera ren nikotinbas med maximal tillåten styrka som produkt. Högsta kvalitet och varianter med ren VG och VG/PG. Nikotinfria baser och vätskor kommer inte regleras och inte heller nikotinfria smakessenser, så genom lite kreativitet så bör det vara lätt att köpa den vätska man vill ha och lägga till så mycket nikotin man anser sig behöva.

Tankar

Vi kan räkna med att det relativt snabbt kommer dyka upp TPD-anpassade tankar. Det vill säga 2ml och med läckagefri fyllning. Kombineras dessa med reservglas och ny skorsten, så kan de snabbt bli 4ml, 6ml eller så mycket man nu vill. Det blir svårt att kontrollera glas och skorstenar, särskilt om skorstenarna görs så att de kan förlängas.

Samarbete och byteshandel

Jag vill verkligen att våra e-shops och BNMs skall klara övergången, men för att vi skall klara oss behöver vi samarbeta. Dels kan det handla om sådant som att du blandar vätska åt mig, så snurrar jag coils åt dig. Dels handlar det om att om någon saknar en reservdel, så kollar jag om jag kan bistå. Dels om att när jag inte använder något, se om det är någon annan som söker det jag inte längre vill ha.

Vivé les Vapoteurs

Det är stört omöjligt för våra myndigheter att hålla koll på vårt samarbete. Det är dessutom knappast ens olagligt, så länge vi inte gör affärsverksamhet av det. Vi måste komma på så många idéer som möjligt för att minimera effekterna av politiska dumheter.

De kommer inte ge sig om vi lägger ner motståndet, så varje meddelande om att moståndet skall läggas ner är falskt!

Marcus FridholmSkrivet av:

Webbutvecklare bosatt i Göteborg. Slutade med tobaksrök i juni 2015, efter 35 år med cigaretter.

Senaste artiklar

Senaste kommentarer