BBC har sänt en välbalanserad dokumentär om e-cigg

Det är rätt sparsmakat med inslag om e-cigaretter i mainstream media som är något annat än bankande på stora paniktrumman. Därför är det extra uppfriskande när en av världens största och starkaste Public Service-kanaler BBC gör en dokumentär och landar på fötterna som en katt.

För någon dryg vecka sedan sändes dokumentären ”E-Cigarettes: Miracle or Menace?” på BBC Two – Horizon. Michael Mosley, som själv aldrig rökt någonsin, går all in och vejpar en månad. Samtidigt gör de tester, undersökningar, reder ut begrepp och vänder och vrider på fenomenet vejpning.

Det är väldigt underhållande och nyttigt att titta på. Det är inte på något sätt odelat positivt, men inte heller odelat negativt till fenomenet. Det förekommer misstag, som får en att ta sig åt pannan en aning, men samtidigt undviks generaliseringar som skulle kunna göra misstagen till något värre än vad de är.

Jag skulle vilja uppmana svenska journalister att titta och ta lärdom hur man gör en gedigen dokumentär om ett omtvistat ämne. Helt utan att falla i snuttifieringsfällan, utan att ta till brösttoner, utan att ställa upp på floskler från ena eller andra sidan – utan helt enkelt visa en sund nyfikenhet och skepticism.

Länken ovan går till BBC, men den går inte att bädda in i en blogg, så jag får hoppas att youtube-klippet nedan får vara ifred från copyright-hökarna som trålar Youtube.

Notera särskilt hur några reagerar på Michael när han använder e-cigg. Som kommer fram och påstår att det är lika illa som tobak, eller som undrar vad han håller på med. Lägg märke till hur lite substans som ligger bakom några av forskarnas skepsis.

Kudos till Michael Mosley som lyckas föra ett vettigt resonemang trots att han själv tillhör de som aldrig rökt.

Marcus FridholmSkrivet av:

Webbutvecklare bosatt i Göteborg. Slutade med tobaksrök i juni 2015, efter 35 år med cigaretter.

Senaste artiklar

Senaste kommentarer