Smaken gör inte alls e-cigg cancerframkallande

Forskare pratar i nattmössan!

Ångan smakar körsbär, jordgubbe eller bubbelgum.
E-cigg marknadsförs som det ofarliga alternativet till vanliga cigaretter.
Nu visar en amerikansk studie att inte ens forskare läser data i ett kontext.

Smaksatta vätskor till e-cigaretter är populära. Men nu visar en studie att inte ens smaksättarna gör ångan speciellt farlig.

– Ett bloss av e-ciggsvätskorna som vi testade exponerade rökaren för oacceptabelt höga mängder av dessa aldehyder, säger professor Andrei Khlystov till The Independent.

Det är när vätskan som skall värmas upp för att bli ånga överhettas kraftigt som smaksättarna bildar cancerframkallande ämnen – aldehyder.

”Vår studie visar att mängden aldehyder ökar exponentiellt med mängden smakämne”, skriver forskarna Andrei Khlystov och Vera Samburova på universitetet i Nevada, USA.

Det de talar lite mer tyst om är att de själva valde en effekt högre än e-ciggen var tänkt för när de testade. Skandalsiffror ger trots allt bättre anslag för ytterligare studier…

Smaken är boven, säger forskarna

I studien, publicerad i tidskriften Environmental Science & Technology, testade forskarna tre populära märken av smaksatta och icke smaksatta e-ciggsvätskor.

Tidigare har vetenskapsmän felaktigt konstaterat att även e-ciggen är farliga – nu kunde de amerikanska forskarna låtsas se att det är just smaksättarna som är boven.

Allt ovan är en karikatyr av artikeln på Aftonbladet

Det är välkänt att om man hettar upp glycerin, propylenglykol och estrar till riktigt höga temperaturer så bildas aldehyder. Det är oerhört viktigt att spolen i en e-cigg aldrig blir torr, utan att det hela tiden kommer ny vätska till den. I annat fall finns det inget som kyler och resultatet blir en rejäl dos aldehyder.

Det kallas för en dry-hit och är så äckligt att man storknar. Det är dessutom inte nyttigt.

Även om man inte går hela vägen till en verklig dry-hit, så kommer man upp i temperaturer där aldehyder bildas. Därför är det viktigt att testa e-cigg på de effekter de är gjorda för, annars får man inte rättvisande resultat.

E-cigg är inte riskfria, bara förhållandevis ofarliga

Det är absurt att kalla e-cigg cancerframkallande när de i nio fall av tio är en ersättning för tobak. Proportionerna gifter i ren luft, e-ciggånga och tobaksrök brukar falla i olika tiopotenser. Om ren luft har faktor 1, så har e-cigg runt faktor 10 och tobak runt faktor 1000, eller mer.

De halter som redovisas i artikeln ligger strax över tröskelvärdet för föroreningar i arbetsmiljö enligt en amerikansk rådgivande instans. Det är alltså inte ens en standard, utan ett riktmärke för en nivå där människor skall kunna vistas halva sin vakna tid, eller mer, dag ut och dag in i ett helt arbetsliv. Det gör forskarnas påstående om sin egen forskning till något som liknar sensationslystnad.

När Public Health England skattade riskerna till fem procent av tobakens risker, så gjorde man det med en försiktighetsmarginal. Inget nytt har framkommit som ger anledning att omvärdera deras skattning.

Om man inte rökt tobak, skall man nog inte heller använda e-cigg. Det är en väg bort från en vana som dödar hälften av de som sysslar med den.

Aftonbladet, The Independent, ES&T, dessa forskare och en massa andra nyttiga idioter gör sitt allra bästa för att sabotera detta.

Varje artikel, varje sensationslarm ger rökare bilden av att de lika gärna kan fortsätta med tobak som att använda e-cigg. Det är så dumt att man konstaterar att hjulet snurrar men hamstern är död.

Marcus FridholmSkrivet av:

Webbutvecklare bosatt i Göteborg. Slutade med tobaksrök i juni 2015, efter 35 år med cigaretter.

Senaste artiklar

Senaste kommentarer