Fråga inte doktorn, uppenbarligen…

Fråga doktorn är ett populärt program med Suzanne Axell och Gunilla Hasselgren som är inne på sin nittonde säsong. Det betyder att de har en rätt stor påverkan på folks åsikter och kunskap i medicinska frågor.

Jag är faktiskt inte så förtjust i programmet, som jag upplever som lite för banalt och snuttifierat. Det skrapar bara på ytan mest hela tiden och blir som ens slags muzak av lättsmälta sjukupplysningsråd.

Men de är som sagt populära och har därför ett stort ansvar för vad de säger. I säsong 19 del 3, så är de väl slarviga för min smak. Jag antar att jag är jävig eftersom jag vejpar och att jag är lite orättvis. Orättvis eftersom jag antagligen vet mer om det här än de här damerna gör, även om man skulle väcka mig mitt i natten för att fråga. Konversationen i S19E3 17:34 och framåt:

Suzanne Axell: Från detta skall vi till Avesta. Där finns Olle.
Och Olle, jag måste…. Du måste göra andra grejer i livet tror jag, när jag läser det här brevet.
Han skriver så här:

”Jag heter Olle och är tolv år. Jag undrar om e-cigaretter är farligt, även om det är nikotinfritt?
”Det är mycket populärt här i min ålder och jag vill gärna ha svar, för jag och mina föräldrar tycker olika om det här”, skriver Olle i Avesta.

Jag har en känsla av att du tycker lite olika också, eller?

Gunilla Hasselgren: Ja jag tycker nog, kanske, jag tror att det är så att föräldrarna är mot och Olle är för…

Suzanne Axell: Ja det tror jag också

Jag vågar nog sätta pengar på att de har rätt i vem som tycker vad. Om min trettonåring kom hem och ville vejpa, skulle jag knappast jubla, fast jag vejpar själv. Det finns en kommande 18-årsgräns och den används redan av seriösa affärer. Den bör gälla.

Jag vill också notera att vi vana vejpare avråder de som inte rökt tidigare från att vejpa. Även om de eventuella farorna är marginella, så lär inget slå ren luft som pryl att andas in liksom…

Gunilla Hasselgren: Jag kan ju tänka då Olle att det inte är så farligt, men det vet vi faktiskt inte, för det är inte tillräckligt kollat hur pass mycket man kan suga i sig av den här gasen, som finns i cigaretterna. Och det är ju samma typ av gas som finns när man skickar ut sån här gas på rock-konserter, eller…

Suzanne Axell: Ja det blir såhär snyggt.. ja

Gas? Ja rent tekniskt antar jag det. Men i dagligt tal så pratar man om ånga när det handlar om ”gaser” där droppstorleken är såpass stor. Man pratar inte om vattengas, utan vattenånga. På samma sätt är det fel att prata om ångan från en e-cigarett som en gas. Det ger fel associationer och beskriver inte skeendet på ett rimligt sätt.

Det är till och med så att om det inte vore ånga, skulle det inte bli någon ”rök” att tala om. För utan att glycerindropparna kunde fungera som en aerosol som drar till sig vatten från luften, så skulle mängden rök vara en tjugondel så stor.

Gunilla Hasselgren: Ja lite mystiskt ljus på en teaterföreställning eller så. Så det är samma sak. Men det vet vi inte och det håller man på och kollar upp om man verkligen kan hålla på och om det finns några faror med att suga i sig det.

Men grejen med det här som man kan tycka är en annan fara. Det är ju att man vänjer sig vid att man tycker att det här är ett coolt beteende, att sitta och suga på någonting… en sån här pinne och sen att man sen då istället går över till med att börja med att suga på vanliga cigaretter. Så att det här är ju ett försåtligt marknadsföringsknep förstås, att då dessutom smaksätta dem med såna smaker som många barn tycker om som vanilj och jordgubb och sånt där finns det ju smaker i de här e-cigaretterna. Så jag tycker att det är bara marknad och lur, så det tycker jag inte att man skall hålla på med. Säkert finns det andra roligare grejer att göra i Avesta.

Suzanne Axell: Ja jag tänkte just säga det, nog borde Avesta kunna bjuda på lite annat kul istället. Ja precis, e-cigaretter det tycker vi inte om här.

Gunilla Hasselgren: Nej det gör vi inte.

Jag får lite ont i huvudet när jag tittar, det är så många detaljer som får mig att baxna. Dessutom brukar inte en klapp på huvudet vara det bästa sättet att få en person på gränsen till tonåren att lyssna…

Det har bråkats mycket om ”inkörsportseffekten” hos e-cigaretter, men det är lika relevant som att säga att man skall börja dricka whiskey för att man börjat gilla kaffe. Jag är femtio år gammal och har rökt cigaretter i 35 av mina år. Trots det, så är mina favoritsmaker på vejpen blåbärsvåffla med vaniljgrädde och en cheesecake med vispad grädde, jordgubbar och drakfrukt. Andra favoriter är ”smores”, chocoffee frappe och diverse fruktblandningar och kakor. Jag har vejp med tobakssmak, men den smakar inte som cigaretter på långa vägar.

Inte samma sak

Det jag försöker säga är att det är två olika saker. Det som liknar är ritualen att dra ner något som ser ut som rök, smakmässigt är det milsvid skillnad och tanken att någon skall gå från mysigt godis till smak av brandrök är minst sagt långsökt. Hela den ”smarta marknadsföringen” riktad mot barn faller också på sin egen orimlighet när man ser vad vuxna vejpare köper för smaker. Att icke-rökare/icke-vejpare förväxlar fenomenen är inte konstigare än att de på håll liknar varandra. Vilket för övrigt är precis hela orsaken till varför det fungerar för rökare som prövat allt annat, men som inte kan göra sig kvitt ritualen kring att röka.

Det man också kan gissa sig till, är att e-cigaretterna håller på att tränga ut tobaken som rebellisk pryl bland ungdomar. Jag gråter verkligen krokodiltårar för den sakens skull…

Ändå, så får man ge damerna äran av att inte helt göra bort sig. De går på några typiska myter, är lite svängigt slarviga, men tuggar knappast fradga i övertygelsen om att e-cigaretter är djävulens påfund.

Marcus FridholmSkrivet av:

Webbutvecklare bosatt i Göteborg. Slutade med tobaksrök i juni 2015, efter 35 år med cigaretter.

Senaste artiklar

Senaste kommentarer

En kommentar

  1. 2017-01-29

    Många ord i den filmen som även jag reagerade på, gjorde en parodi av eländet och la ut den på YouTube. Olle 12 år, allvarligt talat? Gas? Rockkonsert? Bra att ni skriver om detta här på VildVejp, som för övrigt håller fanan högt, och håller även bra klass.

Kommentarerna är stängda.