Skrivtips

TL; DR: Vill du säga något, säg det. Vill du bli läst, så försök inte säga allt på en gång. Vill du bli tagen på allvar, vräk inte anklagelser och påstående omkring dig du inte har täckning för. Om du spekulerar, säg det. Men framför allt: skicka in texter, texter som inte skickas in lär inte komma med…

Skicka in texter till oss, de behövs

Det som står nedanför kan ge intrycket av att man måste vara professionell journalist eller författare för att skriva här. Så är det inte. Detta är skrivtips, inte absoluta regler.

Skicka in texter, det behövs röster som påpekar hur dumt media och lobbyister beter sig. Hur skandalrubriker ger intryck av att e-cigg är farligare än tobak och hur regleringar kan komma att strypa en av de mest fantastiska folkhälsorevolutioner som sett dagens ljus på decennier.

Att skriva för att bli läst

Den största utmaningen när man skriver och har ett engagemang i det man skriver, är att inte bli rörig eller långrandig. Behöver du mer än 3000 tecken för att säga det du vill ha sagt, så försöker du antagligen säga för många saker på en gång.

En krönika i till exempel Metro är sällan mer än 3000 tecken, oftare 2000-2500.

Utmaningen är att inte trötta ut läsaren, men att ändå få med det viktiga

För att inte missa något, så finns en modell som använts i några tusen år. I förenklad form så består den av fem avsnitt:

  • Inledning, ingress, intresseväckare.
  • Bakgrund, sammanhang, kontext, vad som är skälet till att du skriver.
  • Förslag, vad du vill ha sagt, tes.
  • Argument, motargument.
  • Slutord, där du sammanfattar och lämnar läsaren att vilja veta mer.

Tanken är att hålla rent, så att man inte blir rörig, så att man får en rytm som är lätt att följa och att inte glömma något.

Skriv som om du pratar med någon du vill lära känna

En sak vi ofta gör när vi är engagerade är att kasta ur oss saker vi kanske egentligen inte borde. Vi är arga och ser medlöpare, lobbyister, korruption och idioter i varje vrå.

Tänk på att till och med om det du skriver stämmer, så kanske det inte är det smartaste du skall skriva. Du blir inte tagen på allvar om inte läsaren redan är övertygad och den som känner sig träffad lär knappast vilja besvara det du skriver.

Ibland har satir, anklagelser och utpekanden sin plats för att situationen kräver det. Oftast är det kontraproduktivt. Saklighet är underskattat.

Om du lämnar reservatet, skriv det

Det är helt OK att spekulera, så länge man är tydlig med vad man gör. Det är helt OK att vara giftig, om man inte gör anspråk på att vara saklig. Tänk på att om det är en fakta-/analysartikel, så är det nog inte världens bästa idé att ge sig ut på rövarstråt.

Så…

Skriv strukturerat, skriv kortfattat, var så saklig som ämnet kräver och sätt inte facklan under arslet på någon utan att ha goda skäl och täckning för det du skriver.

Gör du det så kommer du bli tagen på allvar.

Gör du det så blir du läst.

Gör du det, så hamnar du inte i en omöjlig situation när du skall försvara det du skriver.

Att skriva är en förvärvad konst, vissa har kanske mer grundtalang än andra, men ingen blir mästare utan att öva. Ju mer du skriver ju lättare kommer det vara att få sagt det du vill ha sagt, på det sätt du vill ha det sagt.

Det är helt OK att inte vara kometjournalist, det man skriver kan vara utmärkt ändå.